Fantastiske lydfortællinger

GoLittles lydfortællinger for børn er en række sjove og lærerige fortællinger á 7-10 minutters varighed om fantastiske steder og oplevelser rundt om i Danmark – og der kommer hele tiden flere til!

Fra den gamle borgruin Hammershus på Bornholm til elgene i Lille Vildmose – og de kostbare kronjuveler under Rosenborg Slot i København.

Tryk for at vælge område.

Få besked når der udkommer nye

Historierne er fortalt i børnehøjde – med fængende musik og effekter, overraskende facts og masser af information, der gør børnene klogere.

Du kan også abonnere på GoLittles podcast i din foretrukne podcast-app og få besked, når der udkommer nye episoder.

Tryk for Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts og Podimo – eller søg efter GoLittle der, hvor du lytter.

HIMMERLAND

Frederik VII’s Kanal

(Sponsoreret af Destination Himmerland)

Hør den sjove historie om den flere kilometer lange kanal Frederik VII’s Kanal – bygget LIGE ved siden af Limfjorden.

Kanalen skulle gøre det nemmere for de store skibe at sejle varer fra den ene købstad til den anden, men derudover tog det også flere år at bygge den 4,4 km. lange og ca. 25 meter brede kanal, der i øvrigt blev opkaldt efter kongen selv – Kong Frederik VII.

Gravhøjen Kongehøjen

(Sponsoreret af Destination Himmerland)

Hør historien om en af de bedst bevarede stenaldergrave, vi har i Danmark – nemlig Kongehøjen.

Gravhøjen Kongehøjen er en langdysse og stammer fra den del af stenalderen, der hedder bondestenalderen.

Og inde i graven kan man opleve de to gravkamre, hvor rige og højtstående medlemmer af samfundet blev begravet – sammen med den mad og drikke og de personlige ejendele, de fik med sig i graven.

Herregården Hessel

(Sponsoreret af Destination Himmerland)

Hør historien om Herregården Hessel i den nordlige del af Jylland – og om hvordan det var som fattigt barn at skulle tjene på en gård.

Her skulle børnene blandt andet sørge for køerne, hjælpe med at fyre op i komfuret, når maden skulle laves, og hjælpe med at vaske tøj.

Gjorde børnene det ikke godt nok, vankede der – for dengang måtte man gerne slå børn – mens de voksne mænd fik en tur på træhesten, hvis de ikke havde gjort deres arbejde.

Livø

(Sponsoreret af Destination Himmerland)

Hør historien om Livø – en lille ø i Limfjorden, der er ret unik.

Øen rummer nemlig næsten alle former for dansk natur – og i historien her kan du tage med på “natursafari” på øen og opleve skove med kæmpestore egetræer, marker og landbrug samt kildevæld der springer op af jorden – og meget mere.

Ligesom Livø også har 700 arter af blomsterplanter og en masse fantastiske dyr, man kan opleve – blandt andet den spættede sæl.

Mariager Saltcenter

(Sponsoreret af Destination Himmerland)

Hør historien om hvordan salt bliver til.

Salt bliver i madlavningen nemlig brugt til mange ting, men har du nogensinde tænkt over, hvor salt kommer fra?

Her får du historien om saltets tilblivelse – og om rejsen fra de store “saltlommer” i undergrunden til Mariager Saltcenter, hvor Sydemesteren syder saltet, som man gjorde det helt tilbage i middelalderen, hvorefter saltet får lov at tørre, inden det bliver fyldt på bøtter og sendt ud i butikkerne.

Stygge Krumpen i Mariager Kirke

(Sponsoreret af Destination Himmerland)

Hør den vilde historie om den gamle danske biskop Stygge Krumpen.

En historie der blandt andet indeholder myter om, hvordan Stygge Krumpen forsøgte at snyde skibe til at sejle på grund, så han og hans folk kunne plyndre det, og myter om hvordan Stygge Krumpen engang forsøgte at gemme sig i en bageovn.

Stygge Krumpen er i dag begravet i Mariager Kirke, hvor man kan se hans gravsten.

Stenaldercenter Ertebølle

(Sponsoreret af Destination Himmerland)

Hør historien om den 7.000 år gamle køkkenmødding fundet ved Limfjorden, der skulle vise sig at gemme på masser af informationer om jægerstenalderen – blandt andet om hvordan vores forfædre levede og spiste i det, der blev kaldt Ertebøllekulturen.

Opkaldt efter byen, der lå tæt på det sted, hvor køkkenmøddingen lå, og hvor der i dag er et stenaldercenter, hvor man kan prøve at leve, som man gjorde dengang.

Gundestrupkarret

(Sponsoreret af Destination Himmerland)

Hør historien om Gundestrupkarret, som der står en tro kopi af på Vesthimmerlands Museum.

Det store sølvkar, som blev fundet i Danmark i 1891, er omkring 2.000 år gammelt og stammer fra jernalderen.

Og så har karret også – med de mange tegninger og historier på siderne af karret – givet idéen til trylledrikken, som Asterix og de andre gallere i tegneserien Asterix & Obelix drikker, så de kan få superkræfter.

Vikingerne i Himmerland

(Sponsoreret af Destination Himmerland)

Hør historien om to af Danmarks vikingeborge – Aggersborg og Fyrkat som ligger i Himmerland.

Vikingeborgene blev bygget i vikingetiden under Harald Blåtand, og med sine volde og voldgrave skulle de store ringborge – som vikingeborgene altså også hedder – holde uønskede besøgende ude.

Elgene i Lille Vildmose

(Sponsoreret af Destination Himmerland)

Hør historien om elgene i Lille Vildmose i Himmerland.

Man behøver nemlig ikke tage helt til Sverige for at opleve elge – i Lille Vildmose kan man også være heldig at se rigtige elge i det fri.

Her får du historien om de kæmpestore dyr, der kan veje op mod 500 kg., og som kom “tilbage” til Danmark, da fem svenske elgkalve for nogle år siden blev sluppet løs i vildmosen.

BORNHOLM

Bornholmertårnet

(Sponsoreret af Destination Bornholm)

Hør historien om Bornholmertårnet, som blev brugt som aflytningspost under Den Kolde Krig.

På den sydlige del af Bornholm står Bornholmertårnetet nemlig, der under Den Kolde Krig blev brugt som aflytningspost, hvor man kunne aflytte “fjenden”.

Her kan du høre historien om tårnet – om hvordan det blev brugt under Den Kolde Krig, og om hvordan man i dag kan se blandt andet de computere og radioer, der dengang blev brugt som aflytningsudstyr.

Melstedgård på Bornholm

(Sponsoreret af Destination Himmerland)

Hør historien om Melstedgård på Bornholm, der for 150 år siden var en selvforsynende gård, hvor man selv lavede stort set al den mad, man spiste, fra bunden.

Og alle hjalp til – også gårdens børn, der skulle hjælpe med blandt andet at luge ud ved dyrene samt lave maden til de sultne folk på gården; en menu der bestod af brød, grød, sild, flæsk og suppe.

Bornholms Middelaldercenter

(Sponsoreret af Destination Bornholm)

Hør historien om livet i byen i Middelalderen.

Tilbage i middelalderen var Danmark mest af alt et landbrugssamfund, hvor mange var bønder og arbejdede med at dyrker marker, men en del af befolkningen boede også i byen – og her kan du høre historien om livet i en by i middelalderens Danmark.

Hvor man tog til smeden, hvis en tand skulle trækkes ud, og hvor man kunne ende i gabestokken til hån og skam, hvis man havde begået en forbrydelse…!

Bunkerne ved Dueodde

(Sponsoreret af Destination Bornholm)

Hør historien om bunkeren ved Dueodde på Bornholm.

Vi skal tilbage til 2. Verdenskrig, hvor Danmark var besat af tyskerne – og her kan du høre historien om et af de synlige beviser på krigen, som man finder ved Dueodde på Bornholm.

Her ligger nemlig resterne af de tyske bunkere fra 2. Verdenskrig samt resterne af det kanonbatteri, der efter planen skulle have været brugt til at forsvare de tyske stillinger mod angreb fra øst.

Historien om gåsegribben

(Sponsoreret af Destination Bornholm)

Hør historien om gåsegribben, som man kan opleve på Bornholm.

For man behøver ikke tage helt til den afrikanske savanne for at opleve den store, ådselsædende grib.

Man kan også opleve den her i Danmark – til Bornholms Rovfugleshow, hvor man kan se gribbe af arten gåsegrib. Hør her historien om den kæmpestore fugl med nøgen hals og hoved, hvis livret er døde dyr.

Hammershus på Bornholm

(Sponsoreret af Destination Bornholm)

Hør historien om den gamle borgruin Hammerhus på Bornholm.

Hammerhus er Nordeuropas STØRSTE borgruin, og udover at være gammel og stamme fra middelalderen så har Hammershus også en fantastisk historie – der indeholder fortællinger om blandt andet Kong Christian 4. og hans datter Leonora Christina, der blev fængslet på Hammershus på grund af landsforræderi.

Christiansø

(Sponsoreret af Destination Bornholm)

Hør historien om Christiansø, som er Danmarks østligste punkt og en del af øgruppen Ertholmene.

I dag er øen et af landets mindste samfund med masser af smuk natur og tusindvis af fugle – men i gamle dag et tilholdssted for sørøvere, der plyndrede skibe og hærgede i de danske farvande. Senere byggede Kong Christian 5. et forsvarsværk på øen, der fik samme navn som selve øen – Christiansø.

Helligdomsklipperne på Bornholm

(Sponsoreret af Destination Bornholm)

Hør historien om Helligdomsklipperne og om den bornholmske grotteedderkop.

På den nordlige del af Bornholm ligger Helligdomsklipperne, som består af lodrette, stejle klipper og dybe, mørke grotter.

Og inde i en af de grotter – den dybeste af grotterne, som hedder Sorte Gryde – kan man finde den bornholmske grotteedderkop, som er en af Danmarks STØRSTE edderkopper.

Dinosaurer på Bornholm

(Sponsoreret af Destination Bornholm)

Hør historien om de forhistoriske dinosaurer på Bornholm.

For mange millioner år siden levede der dinosaurer på et lille stykke land, der i dag er en del af Danmark – nemlig Bornholm.

Hør her historien om nogle af de kæmpemæssige dyr – blandt andet om en gigantisk langhals, en såkaldt sauropod, der var over 20 meter lang og vejede over 10 tons. Hør også om de ægte dinosaurus-fund, man i dag kan opleve, hvis man besøger Bornholm.

Bisonskoven på Bornholm

(Sponsoreret af Destination Bornholm)

Hør historien om bisonokserne i Bisonskoven på Bornholm.

Bisonoksen er det største vildtlevende pattedyr i Europa, og her kan du høre historien om de store dyr og om deres levevis, og om hvorfor de i 2012 kom til Bornholm efter at have været næsten udryddet i Europa – og høre, hvordan man selv kan være heldig at møde de kæmpestore dyr, hvis man besøger Bisonskoven på Bornholm.

KØBENHAVN

Cisternerne i Søndermarken

(Sponsoreret af Wonderful Copenhagen)

Hør historien om Cisternerne under Søndermarken i København.

I dag er Cisternerne en drypstenshule, hvor der bliver dannet stalaktitter og stalagmitter – men i gamle dage blev Cisternerne brugt som vandreservoir, der skulle forsyne hovedstaden med renere vand, efter koleraepidemien havde kostet mange mennesker livet.

Christiansborg

(Sponsoreret af Wonderful Copenhagen)

Hør historien om Christiansborg – det sted, hvor politikerne holder til, og landets love bliver vedtaget.

Men historien om Christiansborg Slot indeholder mere end blot politikere og lovtekster – historien indeholder også voldsomme ildebrande, der brændte slottet ned, enevældige konger og ikke mindst en af Danmarkshistoriens mest berømte kærlighedshistorier; affæren mellem livlægen Struensee og dronning Caroline Mathilde.

Kronjuvelerne under Rosenborg

(Sponsoreret af Wonderful Copenhagen)

Hør historien om de kostbare kronjuveler i kælderen under Rosenborg Slot.

De overdådige smykker, som kun Dronningen må bruge. Kronjuvelerne består af fire store smykkesæt med både halskæder, øreringe og brocher.

Og derudover kan man i kælderen under slottet også opleve nogle af de gamle kongekroner – f.eks. Christian 5.s krone, som er lavet i guld og prydet af adskillige ædelstene.

HORSENS

FÆNGSLET i Horsens

(Sponsoreret af FÆNGSLET)

Hør historien om udbryderkongen Lorentzen, der i 1949 flygtede fra Horsens Statsfængsel gennem en 18 meter lang tunnel.

En tunnel, han i al hemmelighed og gennem flere måneder havde arbejdet på at udgrave fra sin fængselceller, inden han Lillejuleaften kunne krybe gennem tunnelen og ud i det fri – for blot en uge senere igen at blive fanget og sat bag lås og slå.