“Sådan fik vi mere familietid – i en travl hverdag”

Morten Resen - portræt

En fast familiedag en gang om måneden, hvor man skiftes til at bestemme, hvad der skal ske, er blevet et kæmpe hit i min familie. Her kan du læse, hvad det går ud – og måske blive inspireret til at gøre det samme i din familie.

Måske kender du det godt. I en travl hverdag kan den ene dag pludselig tage den anden, og når du ser tilbage på ugerne og månederne, der er gået, er timerne sammen som familie pludselig forsvindende få.

Sådan var det også i min lille familie bestående af mig, min hustru Marlene og vores to børn, Sofia på seks og Emil på ni. Særligt efter Marlene og jeg kvittede den sikre lønmodtagertilværelse og stiftede GoLittle og Mambeno. For pludselig var der ingen faste weekendfridage, planlagte ferieuger og alt det andet, man nemt tager for givet, når man har det. Og først sætter pris på, når man ikke har det længere.

Og fordi vi hurtigt konstaterede, at vores hverdag nemt kunne gå op i udelukkende arbejde – med familien som offer – besluttede vi os for at prøve at gøre noget ved det. At prioritere noget mere tid sammen som familie.

Det handler bare om planlægning

Og det viste sig, at det ret nemt kunne lade sig gøre. For egentlig handler det jo, som så meget andet, bare om planlægning.

Derfor har vi nu en fast tilbagevendende begivenhed i kalenderen den første søndag i hver måned: Familiedag!

Og hvad går den så ud på? Jo, det er en dag, der er 100 % helliget familien. Hvor vi laver noget sammen – kun os fire sammen – og hvor vi skiftes til at bestemme, hvad der skal ske.

Og nej, det betyder ikke, at det så er den eneste dag om måneden, hvor vi laver noget sammen. Men det er den dag, der ikke kan flyttes rundt på. Hvor der ikke må arbejdes, laves legeaftaler eller drikkes kaffe med venner og veninder.

Sofia på seks bestemmer lige så meget som mor og far

Reglerne er meget simple: På familiedagen skiftes vi til at bestemme, hvad der skal ske.

Det går efter alder, så vores datter vælger, hvad der skal ske på den første søndag, derefter er det vores søn, så er det Marlene og så er det min tur. Og så begynder vi forfra igen. Og det har vist sig at være helt vildt hyggeligt og noget, vi alle sammen glæder os mega meget til. Ligesom vores unger nu går og grubler i ugevis over, hvad der skal ske på deres “bestemmerdag”, når den nærmer sig.

Og så er det også ret fedt at konstatere, at har man ja-hatten på, når det ikke lige er ens egen dag – ja så har resten af familien det også, når det er blevet tid til, at man selv skal bestemme.

Petanque, museum og kanotur

Og hvad har vi så lavet? Helt vildt meget forskelligt! For der er ingen regler, udover at prisniveauet maks må ligge omkring en biografbillet. Så altså ingen Tivoli-ture eller lignende. Men om det er daglang Ludo-turnering og popcorn på sofaen – eller en udflugt uden for hjemmet er op til den enkelte.

  • Sofia: Se Olsen Banden i biografen (hun har god smag!) + McDonald’s
  • Emil: Nationalmuseet
  • Morten: Petanqueturnering på Boulebar
  • Marlene: Kanotur i Silkeborg
  • Sofia: Svømmehallen i Hillerød
  • Emil: Vikingeskibsmuseet i Roskilde
  • Marlene: Cykeltur i skoven i Jægerspris + varm kakao og kage på Jørhs Kaffebar
  • Sofia: Legedag i Dinos Legeland
  • Morten: Copenhagen Historic Grand Prix (okay, her skete der en budgetoverskridelse..)

Måske skal I gøre det samme i din familie?

I skrivende stund er der to uger til næste familiedag. Og det er min tur til at bestemme. Jeg ved endnu ikke, hvad vi skal lave, men jeg ved bare, at jeg bliver nødt til at gøre mig umage for at finde på noget nyt, sjovt og anderledes, vi kan være sammen om. For forventningerne til første søndag i måneden er efterhånden blevet tårnhøje i familien!

Har du gode forslag, så send mig endelig en mail på morten@golittle.dk – og måske du ligefrem beslutter dig for at indføre en fast familiedag i din familie? I så fald vil jeg også helt vildt gerne høre fra dig :o)

God fornøjelse!

Bedste hilsner

Morten
Far til Sofia og Emil – og stifter af GoLittle


Hent GoLittle til iPhone
Hent GoLittle til iPhone

Hent GoLittle til Android
Hent GoLittle til Android