Eksperten: Nem “fastfood” til ungernes madpakker

Solide og praktiske madpakker

En lang skoledag stiller ikke kun krav til ungernes koncentration – men også til hvad de spiser. Der skal nemlig masser af energi til, for at kroppen og specielt hjernen kan holde sig frisk.

Madpakken skal derfor være lækker og indbydende (så ungerne rent faktisk FÅR noget at spise), men den skal også være nem at tage med i hånden, når ungerne i frikvartererne løber ind og ud af klassen og hygger sig med deres kammerater.

Sunde madpakketips

“Fastfood” på den rigtige måde

Og selvom det bestemt er nemt med kopnudler eller en pizzaslice, ungerne lige kan intage med den ene hånd, så findes der masser af nem og sund skolemad, der er lige så hurtigt for ungerne at tage med sig. Men hvad er så bedst at putte i madpakken, når det skal være både lækkert, sundt og nemt?

Det ved Per Nielsen. Han er ernæringsvejleder og fysisk træner, og så hjælper han blandt andet overvægtige og svært overvægtige til et varigt vægttab – særligt børn og unge. Og her får du hans bedste tips til god “fastfood” til madpakken.

Byggestenene i den gode madpakke

Når du skal smøre madpakke til dine unger, skal du sørge for, den består af disse ting:

Kulhydrater: Vær ikke bange for kulhydrater, for de giver energi og benzin til hjernen. Men vælg gerne de grove kulhydrater.

Fedt: Er godt for børns optag af vitaminer og mineraler. Og særligt fed fisk er en god kilde til sunde fedttyper – som f.eks. makrel i tomat.

Fibre: Både børn og voksne burde spise flere fibre. Og fibre finder du i f.eks. grove grøntsager, så lav små, nemme snacks som gulerodsstave, peberfrugt eller bladselleri, som er gode i madpakken.

Proteiner: Det er kroppens byggesten og kommer blandt andet fra kød. Vælg magert kød som f.eks. røget filet, kylling, skinke eller roastbeef. Husk blot at være opmærksom på, at meget forarbejdet kød indeholder konserverings- og farvestoffet nitrit, der mistænkes for at være kræftfremkaldende i alt for store mængder. Overvej derfor at købe spegepølse, skiveskåret pålæg, leverpostej osv. i den økologiske udgave, der ikke indeholder nitrit.

Forslag til nem “fastfood”

Gode madpakketips til ungerne

Poser eller bøtter med skåret frugt og grønt – og drypper du lidt citronsaft over, så bevarer det friskhed og farve. Og kniber det med tiden, er en skrællet gulerod og et vasket æble også helt i orden!

Dip til grøntsagerne – for så glider grøntsagerne ofte lidt lettere ned, hvis du pakker en lille bøtte med dip ned ved siden af. Og det kan f.eks. være skyr rørt op med lidt friskost, hakkede purløg og smagt til med lidt honning og salt og peber.

Smør kvarte klapsammen rugbrødsmadder, som er nemme at tage med – f.eks. med lidt friskost, magert pålæg eller hjemmerørt tunsalat. Du kan også “snyde” lidt spidskål i ungerne ved at erstatte det med det klassiske salatblad – hakker du det fint, opdager ungerne det ikke (men til gengæld har de fået flere fibre indenbords).

Ovnstegte kyllingelår, frikadeller eller andre rester fra aftenen før er både lækkert og nemt at tage med i hånden. Supplér evt. med rugbrødsstave, som du rister i ovnen og drysser med lidt olivenolie og salt.

En lille bøtte med tørret frugt eller nødder til dagens sidste frikvarter – det kan f.eks. være rosiner og mandler, men det kan også være f.eks. cashewnødder, tørrede figner og abrikoser.

Drop tanken om en “Instagram-madpakke”

Lad være med at få dårlig samvittighed, hvis ikke du hver dag har tid til at lave omeletter og hjemmelavet tunsalat – det har de færreste!

Blot du får lavt en god og solid madpakke med masser af frugt, grønt, groft brød og fibre, så behøver den slet ikke være så fancy.

God madpakkesmørring!

Kilde: mambeno.dk