Mange børn på venteliste til voksenven: Emil var heldig

Voksenvenner for børn

Lang venteliste: Bliv voksenven til et barn

“Det er den der nære relation, man vil få til et menneske over et helt liv. At jeg kan mærke, jeg betyder noget for knægten.”

Sådan siger Stefan Heide, der, udover at arbejde som tv-producer, også for nylig har føjet en ny (og ret sej!) titel til sit CV: Nemlig voksenven til Emil på 9 år, der aldrig har kendt sin far.

Men der mangler flere, der – ligesom Stefan – har lyst til at være voksenven til et barn. Faktisk står der flere hundrede børn på venteliste til at få en voksenven – f.eks. hos Børns Voksenvenner hvor 370 børn fordelt over hele landet står på venteliste.

“Der er tale om børn, som er ramt af en begivenhed, der påvirker deres trivsel og ofte gør, at de føler sig ensomme. De har brug for kontinuitet og tilstedeværelse, og her får voksenvennen en værdifuld rolle i barnets liv. En voksenven har tid og overskud og kan give fuld opmærksomhed til et barn og fokusere på det, der giver glæde – en gåtur i skoven, at lave mad over bål eller tage på café”, siger Mikkel Hyldebrandt Jensen, direktør i Børns Voksenvenner, til Politiken.

Klatring og kagespisning

Og lysten til at kunne gøre en forskel for et barn var netop årsagen til, at Stefan gerne ville være voksenven – som han også blev, da han for nogle måneder siden for første gang mødtes med Emil som Emils nye ven.

“Jeg var super spændt inden vores første møde. Og sådan var det også anden gang, vi mødtes – men på vores tredje møde, der kunne jeg mærke, at vi havde fundet hinanden,” siger Stefan.

I dag har Stefan og Emil været sammen nogle gange, hvor den har stået på alt fra at spise kage på en café til at tage på legeplads sammen og klatre HØJT op i et klatretårn.

Voksenvenner for børn

Og selvom venskabet er ret nyt, fornemmer Stefan allerede, hvad det betyder for Emil at have fået en voksenven som ham ind i sit liv:

“Han er glad og stolt. Jeg mødte ham, hvor han gik sammen med nogle fra sin klasse, men hvor han i stedet gik hen til mig. Han har ikke sagt det direkte endnu, men jeg kan mærke, han er glad, og han er stolt.”

Tænk det igennem – og kast dig ud i det

For Stefan selv er det især på den lange bane, at venskabet med Emil har betydning for ham – og at han ved, han vil få en betydning for den 9-årige dreng. Derfor er hans opfordring til andre, der går og overvejer at blive voksenven, også klar:

“Man skal selvfølgelig gøre sig det klart, at det er for livet – at man ikke ‘bare lige’ kan droppe ud igen efter få måneder. Men ellers vil jeg sige, at man bare skal kaste sig ud i det. Og man kan ikke gøre noget forkert til at starte med, for man kommer igennem flere steps, så man hurtigt finder ud af, om man kan bære det, det kræver,” siger han og slutter: 

“Så hvis man går med noget overskud i kroppen, så skal man gøre det! For der findes så mange børn derude, der har brug for hjælp.”

Vi synes, Stefan er super sej! Og hvis du også vil være voksenven, kan du læse mere samt tilmelde dig lige her. 

Go’ fornøjelse! Og PS. Hos GoLittle er vi vilde med alle voksenvenner!