Ekspertens bedste råd: Aflevering uden gråd

Gode råd til den gode aflevering af skolebørn

Start dagen med et farvel uden tårer

Sommerferien er slut, og landet over skal ungerne i de kommende dage tilbage i skole og institution.

For de større børn er det et gensyn med kammeraterne, mens det for de yngste er en helt ny hverdag, de skal vænne sig til. Derfor kan det for nogle børn også være ekstra svært at sige farvel til mor og far, når de bliver afleveret om morgenen.

Men hvordan hjælper man som forælder så bedst sit barn, hvis det bliver ked af det, når det skal afleveres?

Det ved børnehaveklasseleder på Helsinge Realskole, Dorthe Rasmussen. Hun har taget imod tyve årgange af nye 0. klasseselever og arbejder særligt med følsomme børn. Her får du Dorthes bedste råd til, hvordan det bliver en god oplevelse, når du skal aflevere dit barn.

Nye voksne og nye omgivelser

“Afleveringssituationen kan være svær for børnene, fordi de møder nye voksne, nye omgivelser, nye krav og nye regler,” siger Dorthe Rasmussen.

Samtidig er der opbygget en særlig forventning til skolestarten, fordi både børnene og forældrene i lang tid inden har talt om skolen, fortæller hun:

“Børnene har i lang tid vidst, de skulle i skole, og både forældre og andre voksne har fortalt dem, det er spændende, og at de nu bliver ‘store børn’. Men når børnene så endelig begynder i skole, så tager forældrene stadig med dem, og de tager også deres jakke, når de kommer indenfor.

Så det er den der enorme forventningsopbygning, der så alligevel ikke svarer til virkeligheden – samtidig med der er nye omgivelser – der kan gøre afleveringen svær.”

De fem gode råd

Men heldigvis kan man nemt gøre noget for, at både ungerne (og mor og far!) får en god oplevelse, når barnet skal afleveres. Her får du fem af Dorthes bedste råd:

1: Lav aftaler med lærer eller pædagog – og bliv enige om, hvad der sker i afleveringssituationen. Hvad gør mor og far, og hvad gør læreren eller pædagogen? Lav også klare aftaler – skal barnet f.eks. have lov til at have en bamse med, som barnet kan holde om i ti minutter, efter mor og far er gået? Det kan nogle gange være en hjælp, hvis afleveringen er svær.

2: Lad være med at ankomme til skole eller institution i allersidste minut – og kom slet ikke for sent. Sæt vækkeuret til at ringe lidt tidligere og kom 10-15 minutter inden normal mødetid, så barnet kan nå at “lande” og vænne sig til de nye og ofte lidt svære indtryk.

3: Forbered barnet på, hvornår det bliver hentet – og sig det også til læreren eller pædagogen. For så kan barnet sammen med den voksne forholde sig til, at der f.eks. er to timer til, at mor eller far kommer igen.

4: Lad dig ikke påvirke overfor dit barn. Som forælder skal man lade være med at lade sig påvirke af, at ens barn bliver ked af det – for så bliver barnet også påvirket af det. Husk i stedet at udvise selvsikkerhed (også selvom den måske ikke er der) og acceptér, at det er svært for barnet. Mange forældre siger, “hold nu op” og “du er stor”, men anerkend i stedet, at barnet har det svært.

5: Gå når du går! Når du har sagt farvel, skal du huske, at det så også er farvel. Giv dit barn et kys og et kram og kom så afsted. Jo flere gange, du går frem og tilbage, jo svære bliver det for både barn og forælder.

Rigtig god aflevering!